Peentjes zweten voor schaakmat

Het is hip tegenwoordig: Weer of geen weer, stortbui of brandende zomerhitte. Voor velen onder ons zijn de hardloopschoenen zelfs de grootste vrienden. Jezelf helemaal uit de naad te trainen voor een (top)fit lijf en een onverzettelijke mentaliteit is zowat een ‘standaard’ geworden. Toch zien de meeste mensen vaak één de meest ‘saaie’ en oude sporten over het hoofd: schaken!

Zoals iedereen weet heeft schaken een imagoprobleem. Zo zou het puur door ‘nerds’ worden beoefend en is fysieke arbeid van ondergeschikt belang om tot de top te behoren. Zo werd in 2013 door de Belgische Raad van State schaken niet langer erkend als sport. Een beetje op en neer schuiven over een houten bordje van vijftig bij vijftig centimeter, daar werd niemand warm of koud van toch? Toch is niets minder waar.

Op 19 januari van dit jaar gaven onder meer EenVandaag en de Telegraaf aandacht het International Tata Steel Schaaktoernooi, een van toernooi dat zoals elk jaar plaatsvond in Wijk aan Zee. Feyenoordtrainer Giovanni van Bronckhorst deed de ‘aftrap’. Alle grootmeesters van de schaaksport waren van de partij. Ook vond er een symposium plaats, met toonaangevende wetenschappers en vertegenwoordigers uit de sport aan het woord over de betekenis van denksporten voor de maatschappij. De centrale boodschap van de dag: ‘Denk- en bewegingssport kunnen elkaar aanvullen’. Peter Blangé – Prestatie en Innovatiemanager van de KNVB – deed een oproep aan heel Nederland: “Iedereen aan het schaken. Het draagt bij aan een goede ontwikkeling van de hersenen.”

Schaakgrootmeesters zoals de Deen Magnus Carlson en onze eigen Loek van Wely – overigens alles behalve ‘nerds’ (zie foto hieronder) – zijn voorbeelden die hun schema’s geregeld combineren met een potje voetbal.

carlsen
Magnus Carlsen na zijn winst op het WK in 2016

Bij populaire bewegingsporten, zoals voetbal en volleybal – wordt de schaaksport steeds prominenter. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt daarnaast dat schaken niet alleen positieve gevolgen heeft voor het functioneren van het brein maar zelfs de conditie een flinke boost kan geven. Zo zou bij topschakers het denkvermogen om de juiste beslissingen te kunnen nemen onder druk opvallend goed ontwikkeld zijn ten opzichte van niet-beoefenaars. Die zei professor Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie en vooraanstaand hersenonderzoeker. Hij moedigt dan ook iedereen van harte aan om een denksport te gaan beoefenen.

Wie overigens denkt dat schaken géén effectieve methode is om lichamelijke progressie te boeken, komt bedrogen uit. Hierbij een vergelijking met hardlopen. Van één uurtje schaken raak je circa 100 tot 150 kilocalorieën kwijt. Na diezelfde periode – maar wél in weer en wind, afgepeigerd en totaal verzuurde spieren – verlies je er ‘slechts’ grofweg 700 tot 1000. De keuze is aan jullie, en sterker nog: De combi is dus nog beter!

Aan alle sportfanaten en de minder enthousiastelingen van een bezweet handdoekje in de gym: Aw yes! Let’s play chess!

Bronnen:

https://eenvandaag.avrotros.nl/binnenland/item/schakers-gebaat-bij-voetballen-en-andersom/

https://www.telesport.nl/video/81151/tv-overig/sporters-kunnen-van-schaken-leren

https://www.parool.nl/sport/schaakhelden-op-het-voetbalveld-ook-schaken-vereist-fitheid~a4450526/

Lagaert en Roose. “Exploring the adequacy and validity of ‘sport’: Reflections on a contested and open concept” (2016). International Review for the Sociology of Sport 51.4. 485-498

https://www.caloriecalculator.nl/

https://www.hln.be/sport/meer-sport/schaken-is-geen-sport-meer~aec92edc/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close