Van ‘maagdelijk wit’ naar ‘voetbaltenue’

White of black tie, tenue de ville of je alledaagse kloffie… kledingvoorschriften zijn van alledag. Ook in onze tennissport. Vóór 1900 was men al in de weer met ‘the good look’ op de baan, een tijd waarin de sport alleen nog bestemd was voor de elite.

Tot ongeveer 1960 zag je dat ook terug. Gemakkelijk zittende tenues? Nee, het was puur de uitstraling die telde destijds. De kleur wit was een vereiste, omdat dit klasse uitstraalde en de spelers onderscheidde van de fans. Vrouwen hoorden een klassieke rok te dragen en mannen een lange broek. Erg comfortabel kun je het niet noemen, maar daar ging het ook niet om. Djokovic en Nadal zouden sowieso in zo’n broek niet hun kenmerkende slidings kunnen maken.

Agassi spijkerbroek
Agassi US Open 1988

Vandaag de dag is het toch zeker van belang dat je kleding lekker zit. Of het er acceptabel en fatsoenlijk uitziet maakt bij steeds meer spelers niet zoveel meer uit (maar dat is mijn mening). André Agassi (zie rechts) was één van de eersten zich niks aantrok van de aloude conventies. Hij schuwde zelfs niet de spijkerbroek op de baan.

De commercie ging uiteindelijk de dienst uitmaken. Wat de topspelers droegen verscheen vervolgens in de winkel. Merken als Nike, Adidas en Lacoste waren en zijn nog steeds de topfabrikanten. Tennissers van nu zullen in ieder geval zeggen dat de kwaliteit veel beter is geworden. Zo willen spelers op z’n minst de zweetdruppels en lichaamswarmte kwijtkunnen in een haarbandje of shirt. Dit wordt ook wel door Nike de ‘Dri-Fit formule’ genoemd.

De Amerikaanse Serena Williams is misschien wel de opvallendste en meest invloedrijke speelster in het damestennis. Haar kledingstijl is al ruim twintig jaar populair bij jongeren, net als die van Nadal en Federer bij de mannen. Nadal’s mouwloze shirtjes en driekwartbroeken waren rond 2005/2006 extreem in trek (Dus het is geen grote verrassing dat ook ik voor de bijl ging…). Toen hij zijn stijl omgooide naar de meer doorsnee variant  ̶ shirtje met mouwen en een broek tot de knie — zag je geleidelijk meer mensen die deze trend weer naadloos volgden.

Naast de tientallen miljoenen dollars die zij ontvangen na het behalen van vele enkel- en dubbelspeltitels, lopen diens bankrekeningen wellicht nog wel roder aan van de grote sponsorcontracten bij de bovengenoemde brands. Zo zal Federer zich geen zorgen hoeven maken over de huur van zijn appartement in Dubai — laat staan de komende kerstinkopen — met sponsorinkomsten van circa zestig miljoen dollar over 2017.

Tegenwoordig is het ‘maagdelijke’ wit alleen nog op Wimbledon te aanschouwen. Maar zelfs op het oudste tennistoernooi ter wereld is deze traditie aan het wankelen. Ik vind het nog altijd prachtig om te zien, al is het alleen maar door de toename van de fluoriserende ‘voetbaltenues’ gedurende de rest van het seizoen (niet denigrerend bedoeld overigens). Aan de Amerikanen daarom de boodschap: ‘Make America great again!’.

Bronnen:

https://www.forbes.com/sites/kurtbadenhausen/2017/08/29/the-highest-paid-tennis-players-2017/#3fc49e6c435d< a href=”https://www.quora.com/What-is-Nike-Dri-FIT-fabric-How-does-it-work”>https://www.quora.com/What-is-Nike-Dri-FIT-fabric-How-does-it-work&lt; a href=”https://www.sportkleding.com/zoveel-verdienen-tennissterren-aan-het-dragen-van-kleding/”>https://www.sportkleding.com/zoveel-verdienen-tennissterren-aan-het-dragen-van-kleding/&lt; a href=”https://www.gq.com/story/andre-agassi-us-open-jean-shorts-tbt”>https://www.gq.com/story/andre-agassi-us-open-jean-shorts-tbt&lt; a href=”http://tenniskleding.loggy.nl/48740_Tenniskleding.html”>http://tenniskleding.loggy.nl/48740_Tenniskleding.html<<<<<&lt;
;

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close