‘Tennisdope’

Iets of niets nieuws onder de zon?

Voor de meesten onder ons is dopinggebruik in de tennissport vrij nieuw. Wielrennen, atletiek en diverse duursporten…Ja, daar weten we genoeg over inmiddels. Sinds begin 2016 is echter de hel losgebarsten, namelijk met tenniskoningin en uithangbord Maria Sharapova.

Ze bleek al ruim 10 jaar het middel meldonium te gebruiken tegen hartproblemen, zonder te weten dat het gebruik ervan verboden was. Hm ja, hartproblemen. Dat soort ‘excuses’ komt vaker voor bij zondaars. Maar zijn alle verklaringen per definitie al te betwijfelen? Meldonium staat bijvoorbeeld pas sinds 1 januari dit jaar op de dopinglijst van de ITF (International Tennis Federation). Had Sharapova hiervan op de hoogte moeten zijn?

Over het verbod op het gebruik van dit prestatie bevorderende middel zijn overigens weldegelijk vele twijfels. Dit alles kwam vorig jaar naar buiten in een artikel van het NRC. Uit meerdere studies [1] van het dopingagentschap WADA is namelijk niet gebleken dat je van dit goedje een beter uithoudingsvermogen krijgt.

In de tenniswereld was deze vorm van ‘spuiten en slikken’ in ieder geval een ondergeschoven kindje, althans tot de Russische blondine en dit wereldwijde stijlicoon tegen de lamp liep.

Een indruk van de gebeurtenissen de afgelopen 12 maanden:

“Is Blake accusing Nadal, Djokovic and/or Federer of doping?”

“Djokovic describes demands of anti-doping program”

“Koellerer Accuses Nadal of Doping”

“Rafael Nadal calls for every drug test to be made public”

“Andy Murray believes drug tests offer no guarantees against doping”

Uit deze berichtgeving blijkt al dat de relatie tussen het voorheen ‘onschuldige’ tennis en doping is veranderd. Vooral Nadal wordt al jaren in verband gebracht met verboden middelen. Al ruim 10 jaar moet de Mallorcaan zich verantwoorden over zijn snelle en zeer succesvolle comebacks na lang blessureleed, dit terwijl hard bewijs voor dopinggebruik en zelfs maar aanwijzingen hiertoe keer op keer ontbreken. In april vorig jaar was de 14-voudig Grandslam-winnaar het zat. De Spanjaard heeft toen wederom gereageerd op de nieuwe geruchten, namelijk afkomstig van de Franse oud-minister van gezondheid en sport Roselyne Bachelot. Zijn weerwoord was zeer opmerkelijk, maar ook bevrijdend. Zo ontfutselde persbureau AP een brief van Nadal aan ITF-voorzitter Haggerty. Hierin schreef hij dat vanaf nu al zijn dopinguitslagen en biologisch paspoort openbaar moesten worden gemaakt, om zo een definitief einde te maken aan dit soort verdachtmakingen. Nadal heeft tegen Bachelot een aanklacht ingediend bij de rechtbank in Parijs.

De gravelkoning laat zich ook uit over ‘de zaak Sharapova’. Zo stelt Nadal dat de Russische hard gestraft moet worden. Zijn anti-dopingstandpunt zette hij verder kracht bij doordat hij als rolmodel voor jonge kinderen veel verantwoordelijkheid voelt. Hij zou daarom nooit de fout ingaan.

De topspelers die tegen de lamp gelopen zijn, de Serviër Viktor Troicki en de Kroaat Marin Cilic, hebben zowel de tennis- als gehele sportwereld eerder al opgeschrikt. Wat vooral naar boven komt is dat er meer transparantie en duidelijkheid moet komen over de tests en uitkomsten daarvan. Daarvoor pleiten eigenlijk alle topspelers, met als uithangbord de Zwitserse legende Roger Federer.

Wat nu namelijk heerst is de twijfel over toename van het niveau in de sport en de aanpak van diverse soorten ‘drugs’. Kijk eens naar de wedstrijden in de laatste paar jaar tussen ‘de traditionele top 4’ (Djokovic, Nadal, Murray en Federer). Slopende rally’s, urenlange wedstrijden, torenhoog tempo van begin tot eind… Het lijkt de sporters ogenschijnlijk zo gemakkelijk af te gaan op de baan. Maar niet alleen in het stadion, ook daarvoor. Zo schreef ESPN al eerder over het achteloze anti-dopingprogramma in de sport. In hun artikel gaat het vooral over het lage aantal controles en de toename aan ‘niet-sportief gerelateerd’ middelengebruik (cocaïne en voedingssupplementen o.a.). De spelers kunnen in feite haast hun gang gaan. Echter, dit willen de spelers dus JUIST niet.

De vragen die in mijn ogen blijven hangen zijn:

Moeten de spelers zich dan nu constant verantwoorden? Is het respect voor de topsport nu verdwenen? Zitten we nou op wantrouwen in de sport te wachten?

Ik kies voorlopig even de gemakkelijkste weg, namelijk: GENIETEN van dit mooie spelletje de komende weken. De Masters in Indian Wells en Miami, het gravelseizoen… Het staat weer voor de deur.

Game, set, match.

Extra gebruikte bronnen:

[1] “WADA Adds Performance Enhancing Drug to Banned List After PCC Funded Study.” http://www.cleancompetition.org/2015/10/22/wada-adds-performance-enhancing-drug-to-banned-list-after-pcc-funded-study/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close